dilluns, 21 de març del 2011

Sant Andreu dedica cinc jardins a cinc dones

Dimecres, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, es varen inaugurar els Jardins Virginia Woolf, Jardins Pepa Colomer i Jardins Mercè Rovira al barri de La Sagrera, Jardins Ángeles López de Ayala al de Congrés-Indians, i Jardins Maria Soteras a Navas.

L'acte va ser presidit per la regidora del Districte de Sant Andreu, Gemma Mumbrú, i consistí en una descoberta de la placa que dóna nom als Jardins Virginia Woolf, acompanyada d'una representació teatral sobre la vida d'aquesta escriptora anglesa a càrrec del grup teatral La Jarra Azul. A les 19.00 hores, a l'Auditori Centre Garcilaso (carrer Juan de Garay, 116) va tenir lloc una conferència-tertúlia sobre la figura de Virginia Woolf, a càrrec d'Elvira Altés, professora de periodisme i investigadora de gènere a la UAB.

Els nous espais amb nom de dona són:

-Jardins Pepa Colomer (La Sagrera, interior d'illa dels carrers Hondures/Josep Estivill/Palència i Felip II)

-Jardins Mercè Rovira (La Sagrera, c. Hondures, 51-55)

-Jardins Virginia Woolf (La Sagrera, c. Garcilaso-Av. Meridiana)

-Jardins d'Àngels López de Ayala (Congrés-Indians, Av. Meridiana 313-319)

-Jardins Maria Soteras (Navas, Av. Meridiana-Espronceda-Josep Estivill)

Aquests noms van ser aprovats per unanimitat pel Plenari del Districte de Sant Andreu, prèvia proposta de la Ponència de Nomenclàtor i l'acord amb les associacions de veïns d'aquests barris.

Pepa Colomer (Barcelona, 1913-Surrey, 2004), va ser la primera dona catalana que va aconseguir el títol d'aviadora. Va ser mobilitzada com a oficial per l'exèrcit de la República, i en acabar la guerra s'exilià a Tolosa i posteriorment a Anglaterra.

Mercè Rovira (Barcelona, 1902-1986), nascuda al barri de Sant Andreu, va ser la creadora d'una acadèmia de ball i un dels seus objectius fou la reinserció i l'aprenentatge ocupacional de les dones de Sant Andreu i d'altres barris com el Clot, La Sagrera o Santa Coloma de Gramanet per a la seva inserció en el món laboral.

Ángeles López de Ayala (Sevilla, 1856-Barcelona, 1926) va ser un referent del moviment feminista a Catalunya. Va fundar la Sociedad Autònoma de Mujeres (1889), va col·laborar amb Francesc Ferrer i Guàrdia en l'edició de contes i creacions literàries, i va publicar la revista "El Progreso". El 1910 organitzà una manifestació feminista multitudinària i va morir a Barcelona el 29 de gener de 1926.

Virginia Woolf (1882-1941) és un també un referent del món literari i del món feminista. Algunes de les seves obres més importants són "Mrs. Dallowey", "To the Lighthouse" i "Orlando". El seu assaig "A Room of One's Own" és un dels textos més citats del moviment feminista, on exposa les dificultats de la dona per a dedicar-se al món de l'escriptura.

Maria Soteras i Mauri (Barcelona, 1905-Mèxic, 1975) va destacar per ser la primera advocada col·legiada d'Espanya (1927), concretament al Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada